Stolováníterapie

Výroba domácí zmrzliny

Domácí zmrzlina

Právě nyní dozrává tolik ovoce, že je těžké ho všechno zpracovat. Udělejte si z něj poctivou zmrzlinu a uvidíte, že ta pravá se s pouliční chemií prostě nemůže srovnávat!

Zmrzliny a sorbety

Zmrzlina byla známa už před čtyřmi tisíci lety, pochutnávali si na ni faraoni, Řekové dopravovali led z hor pomocí štafetových běžců… Tehdy však šlo jen o ochucený sníh a led. Ve středověku se zmrzlina „znovu objevila“  v Itálii a návod na její přípravu zřejmě přivezl z Číny Marco Polo. To už byl mražený mléčný krém, který se stal oblíbenou pochoutkou vyšších vrstev. V roce 1530 byl vynalezen umělý led a roku 1651 Ital Francesco dei Coltelli otevírá v Paříži první zmrzlinovou kavárnu. A vy si teď navíc díky našim receptům můžete zmrzlinu vyrobit i doma. 


Nejezte chemii

Zmrzlinu si nyní můžete koupit na každém rohu, bohužel její kvalita je velmi špatná. Třeba taková klasická zmrzlina z Opočna, která je prezentována jako ta nejlepší česká, je ve skutečnosti směs několika chemikálií, odtučněného sušeného mléka, cukru a vody. S vanilkou, nebo čokoládou nemá absolutně nic společného. Pokud někde uvidíte točenou zmrzlinu, která  o sobě tvrdí, že je třeba jahodová, vězte, že jahody v ní nejsou ani v jednom procentu, vše je dodáváno pomocí chemikálií, jak barva, tak chuť.


Zmrzku si udělejte doma

Pokud si chcete tedy zmrzlinu skutečně vychutnat a nikoliv lízat její umělou napodobeninu, musíte pátrat po zmrzlinárně, kde dělají zmrzlinu postaru (jsou to třeba takové Tři kopečky) a trochu si za kvalitu připlatit, anebo se pustit do výroby sami. Ostatně, jak sami uvidíte, není to nic těžkého a za pár kaček získáte čistě přírodní a hlavně neobyčejně chutnou zmrzku!

 

Bez zmrzlinovače to nepůjde

Co potřebujete? Tak předně přístroj na tvorbu ledové pochoutky, zmrzlinovač. Ten lze pořídit již za 600 korun, což bude vaše jediná zásadnější investice, věříme, že lednici má doma každý. Věřte, že stroj opravdu potřebujete, pouhým zmrazením hmoty zmrzlinu nevyrobíte. Směs je třeba totiž nadlehčovat a našlehávat, aby získala tu správnou konzistenci. Bez strojku se můžete pustit pouze do výroby nanuků, na které potřebujete jen jednoduchá tvořítka.

Stačí ovoce, smetana, vejce a cukr!

Jak tedy na to? Připravte si opravdu zralé plody (jahody, maliny, ostružiny) zhruba půl kilogramu, dále potřebujete 100 mililitrů čerstvé smetany, půl litru plnotučného mléka a 150 gramů cukru krupice. Pomocí mixéru ovoce mixujte, aby se vytvořila vláčná hmota.

Zahřejte mléko na mírném plameni a vsypte cukr, dobře zamíchejte. Do misky vlijte smetanu a bílky, vyšlehejte metlou a přilijte k mléku s cukrem, dobře prohřejte. Směs vložte do misky s vodou, aby se rychle zchladila. Vmíchejte umixované ovoce a na 4 hodiny nechte zmrazit v zmrzlinovači.