Stolováníterapie

Tajemství zmrzliny

Trocha pozornosti pro skvělou zmrzlinu. Tady najdete pár rad na zmrzlinu nevídané chuti.

  • Velmi kvalitní mléko, smetana, kakao, nasekané lískové oříšky, čerstvá vejce a cukr : to jsou základní suroviny na zmrzlinu, kterou můžete připravit i bez zmrzlinovače.
  • Pokud chcete nízkokalorickou zmrzlinu, nahraďte smetanu jogurtem.
  • Na přípravu sorbetu použijte pouze čerstvé, velmi zralé ovoce, které rozmixujete v mixéru nebo odšťavňovači.
  • Jakmile připravíte krém, nalijte směs na 30 minut do zmrzlinovače a pak ji vložte do mrazáku.

Pokud nemáte ZMRZLINOVAČ, po přípravě vámi vybrané příchuti uložíte zmrzlinu do mrazáku, každých 10-15 minut ji vytáhněte a pár minut promíchejte metlou. Postup opakujete 2-3 hodiny : zmrzlina bude hladká a krémová.


Zmrzlina

Mléčná, resp. smetanová zmrzlina je založena zásadně na mléku nebo na smetaně, vejcích, cukru a různých ochucujících přísadách, jako je čokoláda, ořechy, alkohol, ovocná dřeň nebo ovocná šťáva (obsah ovoce v ovocné zmrzlině je minimálně 20 procent). Zmrzlinová hmota se musí během mražení pravidelně promíchávat, aby se netvořily ledové krystaly – ve zmrzlinové stroji se míchá automaticky.

 

Parfety

Parfet se skládá především ze žloutku ušlehaného ve vodní lázni s cukrem, ze šlehačky, případně bílkového sněhu a dalších ochucujících přísad. Díky obsahu smetany a bílkového sněhu získává parfet nadýchanou konzistenci a tvoří jen malé ledové krystaly. Na rozdíl od zmrzliny se parfet při přípravě nemíchá (např. ve zmrzlinovém stroji), hmota se mrazí v klidu   v mrazáku.


Sorbety

Sorbety se připravují z cukrového sirupu aromatizovaného ovocným pyré, ovocnou šťávou nebo čajem, případně s přídavkem alkoholu (např. šampaňského). Sorbety zpravidla neobsahují žádné mléčné produkty ani vejce – nanejvýš vaječný bílek, který jim dodává lehkost  a vzdušnost. Sorbety se během přípravy několikrát promíchávají, aby vznikla hladká, krémová hmota.


Granity

Na rozdíl od sorbetů se granity, směsi nápojů a ledu, během mražení kompletně nepromíchávají. Tvořící se  ledová krusta se jen nahrubo rozbíjí lžící, aby zůstaly zachovány hrubozrnné ledové krystaly. Proto granity nelze připravovat v běžných strojích na zmrzlinu.